"DEMOKRATSKO" JEDNOUMLJE

петак, август 02, 2013 by Mhejl ·
Tagovi:

Da li iko još uvijek sluša govore lažljivih političara? A ipak, mi smatramo da kroz iste, koliko god konfekcijski, šablonizirani, visokoparnim tezama nafilovani, itd., bili, itekako provejavaju osnovne (nakaradne) ideološke dogme vlasti. Tako i govor pročitan na inaugurisanju gospodina Vujanovića, koliko god djelovao kao zbir opštih mjesta i floskula, otkriva tragikomična ograničenja crnogorske kvazi-"elite". Poslušajmo pažljivije riječi nikada sumnjivije izabranog "predsjednika":

"Zaklinjem se svojom čašću da ću dužnost predsjednika obavljati savjesno i odgovorno, za dobro svih građana naše države..."

Zanemarimo li dirljivo zaklinjanje u "čast i čojstvo", ostaje činjeenica da naš predsjednik obećava borbu za dobro ne naroda crnogorskog, ne crnogorskih radnika - već apstraktnih "građana". Šta je "građanin"? U liberalnoj teoriji, državljanin neke države sa pravima i obavezama, i svi su jednaki "na papiru". U praksi, kao što se iznova i iznova vidi, "građanin" je korisna apstraktna konstrukcija - koja služi da se interesi stanovništva zemlje predstave kao "jedinstveni". Ne! Naši interesi, crnogorskih radnika, su suprotstavljenei interesima crnogorskih buržuja, tajkuna, političara i "elite" - i ne mogu ko-egzistirati bez sukobljavanja, makar svi pripadali kategoriji "građanina". Jedinstveni interes CG društva ne postoji! 


"Za dobar investicioni ambijent, prije svih, odgovorna je vlast. (...) kriza odlučivanja kod nas je pratila globalnu ekonomsku krizu... zato se mora odlučivati odlučnije i hrabrije."

U neo-liberalnoj (kapitalističkoj) ekonomiji, sve se polaže na "strane investicije", odnosno na maksimalno učešće stranog kapitala, privatizaciju svih grana industrije, i neograničenu slobodu "tržišta". Jedina uloga države je da obezbjeđuje "investicioni ambijent" - odnosno, da održava slobodno tržište i privatnu svojinu kao Svetinju modernog doba, svim sredstvima, pa i silom, a sve pod plaštom "vladavine prava". Dakle, Vujanović nam, posle ekonomske krize koja je pokazala ograničenja globalnog kapitalizma, njegovu neodrživost i u daleko razvijenijim zemljama, predlaže - još "čistiji" kapitalizam, još pljačkanja bivšeg društvenog vlasništva, još dublje tonjenje u kolonijalizam! Je li to "nezavisnost" CG, koju se zakleo štititi?

Crnogorska vlast može nastupati "odlučno i hrabro" samo kada brani uske interese lokalnih i globalnih kapitalista, kada nastupa protiv sopstvene radničke klase.

"...dobrom ambijentu moraju pomoći svi, uključujući i opoziciju, civilni sektor i medije."

Opet dvostruki jezik politike i kapitala! "Dobri ambijent", kako već rekosmo, predstavlja neograničenu vladavinu kapitala i privatnog vlasništva. Čitava CG mora braniti taj uski interes, po Vujanoviću - dakle, u našoj "demokratiji", traži nam se jednoglasno, bezumno podržavanje kapitala i eksploatacije! Pluralizam se zaziva, ali u praksi negira - istinska sloboda uključuje i pravo ukidanja sadašnjeg državnog i ekonomskog okvira.

"Možemo se razlikovati u mnogo čemu... to je politika, to je demokratija...ali ne možemo se razlikovati oko dobra CG."

"Dobro" CG ne postoji, jer je crnogorska država aparat crnogorske vladajuće klase. "Dobro", to jest homogenost crnogorskog društva, svakog dana postaje sve manja i manja - kako teče raslojavanje na ogromnu masu obespravljenih radnika i šačicu "dobitnika tranzicije", uz tanušnu, neodlučnu srednju klasu i birokratski sloj pristalica vlasti. Jedino što ostaje - jeste gušiti zaoštravajuću klasnu svijest u moru nacionalizma, liberalnih floskula, i kulta države (etatizam). Zapamtite: CG će biti "naša" država tek kada vlast bude u rukama radničke klase, tek kada postane socijalistička.

Crna Gora je marionetska država, kapitalistička kolonija koja se pljačka i cijedi zarad profita; njome upravlja sloj buržuja koji traži aspolutnu poslušnost radnika (ne daj "bože" da pomisle na socijalizam) - u ime svetih krava "građanstva" i "nacionalnog interesa".

L.B.

0 comments:

Постави коментар