ROBOVLASNIŠTVO U "VOLI" SUPERMARKETIMA!

среда, јул 31, 2013 by Rimke ·
Tagovi:

Da li će se noćna mora radnika Crne Gore ikada završiti, da li će "duga mračna noć" konačno proći? Kada ćemo poravnati račune sa onima koji su nam obećavali "svijetlu preduzetničku budućnost" - i sagradili sadašnjost šikaniranja, bijede, očaja, neljudskosti?! Hiljade je nepravdi, a bezbroj potlačenih u našoj zemlji, ali svakako da najgore udarce poslodavčeve samovolje trpe radnici privatnog sektora, nezaštićeni, neorganizovani, uvijek (tako) lako zamijenljivi. Po bezobzirnosti se, ipak, mora izdvojiti slučaj "Voli" lanca supermarketa - u kojima odnos poslodavac-radnik prelazi u moderno robovlasništvo! Doljenavedeni slučajevi desili su se u njihovom nedavno otvorenom ogranku u Pljevljima. Nakon stroge selekcije kroz koje su prošle, radnice "Voli" supermarketa su već na početku radnih dana ovako "dočekane":

-Zbog velike navale mušterija pri otvaranju supermarketa, radnicama je rečeno "da će u prvo vrijeme", "dok ne prođe navala", obje smjene raditi, istovremeno, od 7 do 23h. Naravno, ovaj okrutni prekovremeni rad prolazi neplaćeno - "ko ih pita".

- Između zaposlenih dozvoljeni su razgovori isključivo poslovne prirode; bilo kakva drugačija konverzacija nije dozvoljena.

- Za vrijeme nehumanog radnog vremena (od 7 do 23h), radnice nemaju pauzu za doručak, niti im je dozvoljeno da jedu; kako saznajemo, da bi izbjegle kolaps; ove nesrećnice krišom jedu prilikom odlazaka u WC!

- Uprava supermarketa je takođe i upućivala raznorazne ultimatume radnicama, povodom njihovog fizičkog izgleda, tipa "moraš da smršaš", ili "hitno da popraviš zube", a jednoj je čak i upućeno "manje odlazaka u WC, ili letiš sa posla"!

- Za kraj, radnice su pod stalnom kontrolom i izložene raznim sitnijim vrstama maltretiranja.

Čitajući ovu hroniku izrabljivanja, moramo shvatiti da su, u rukama vlasnika i upravljača "Volija", radnice samo još jedna vrsta "robe", svakako ne ljudska bića - roba koja je plaćena i koja mora pristati na SVE što se od nje traži, da ne bi završila na ulici. Vlasnici "Volija" vjerovatno zamišljaju kako radnice jedu svoju mukom zarađenu koru hljeba i u suzama blagosiljaju poslodavca.

Neka nam ovaj slučaj posluži kao podsjetnik sunovrata radnika i privrede Crne Gore.


L.B

0 comments:

Постави коментар